برهما موهورتا
پیوستگی دانش جیوتیش و آیورودا بر کسانی که هر کدام از این دانشها را دنبال میکنند پوشیده نیست. یکی از کابردهای جیوتیش محاسبه برهما موهورتا است. ساعتی که با استفاده از زمان طلوع خورشید به دست میآید. زمانی است که ساعت بیولوژیکی بدن را شارژ میکند و در متون کلاسیک ودایی از فواید استفاده از آن در کسب دانش و انجام فعالیتهای معنوی مانند مراقبه سفارشات فراوانی وجود دارد.
📝 طریقه محاسبه:
بر اساس سوامی گورانگ پادا، برهما موهورتا از ۱ ساعت و ۳۶ دقیقه قبل از طلوع خورشید تا ۴۸ دقیقه مانده به طلوع است. (هر موهورتا ۴۸ دقیقه است)
اما در برخی از متون به صورت تقریبی بیان شده است. مثلا سوامی شیواناندا گفته است برهما موهورتا بازه ۳:۳۰ تا ۵:۵۰ صبح است.
📌در برهما موهورتا چه کنیم؟
طبق آیورودا، برای سلامتی بهتر باید در برهما موهورتا از خواب بیدار شد. چاراک در فصل هشتم ویمانا استهانا هنگام تشریح شخصیتهای شیشیا (محقق) بیان میکند که شاگرد باید سالم و تنها به مطالعه بپردازد. او باید صبح زود یا در ربع آخر شب بیدار شود.
به گفته شانکارا: زمان برهما موهورتا روزانه از ۳ صبح تا ۶ صبح است. زمانی که میتوان کارهای معنوی مانند مراقبه یا خواندن دعا و یا حتی پروژههای جدید را شروع کرد.
🔆 متون باستانی کلاسیک بر این اعتقاد است که با بیدار شدن در صبح زود، انسان زیبایی، هوش، پول، سلامتی و سن طولانی را تجربه میکند و زندگی او مانند نیلوفر آبی زیبا میشود.
📚 از نظر علمی عناصری مانند ازن به تحریک مغز در این ساعت کمک میکند و غلظت اندروفین در اوج است که به بافتهای مغزی انرژی میبخشد و ذهن را تثبیت میکند. همچنین فردی که صبح زود از خواب بیدار میشود روند پیری خود را به تاخیر میاندازد زیرا استرس اکسیداتیو در بدن کاهش مییابد.
🧘🏻♀️با قدرت کیهانی همسو شوید:
یوگیها بر این باورند که محیط ما بر اساس کیفیت افراد، مکانها، غذا و زمانی از روز که بیشتر با آن ارتباط داریم بر رفتار ما تأثیر میگذارد. در داستانهای ودایی آمده است که کسانی که به طبیعت شیطانی یا «سمت تاریک» تمایل دارند، انرژی شب را تغذیه میکنند. در نتیجه بسیاری از جنایات در تاریکی شب اتفاق میافتند. شب اغلب با مستی، تنهایی و … همراه است، در حالی که محیط صبحگاهی به ویژه زمان صلح و آرامش است. این قابل درک است که کیفیت محیط صبحگاهی میتواند بر ویژگیهای مشابه در ذهن و رفتار ما تأثیر بگذارد.